Mens en gezondheid 

Waaraan kun je een burn out herkennen?

Alle gebeurtenissen, alle problemen en alle verplichtingen leveren spanning op. Het een meer dan het ander maar elke gebeurtenis telt mee. Wanneer deze spanningen te veel worden heet dat overspannen raken. Overspanning veroorzaakt klachten zoals slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, moeheid en problemen met de concentratie en het geheugen. Al deze symptomen bij elkaar kunnen het gevoel geven dat u geen grip heeft op de situatie en ervoor zorgen dat u uw dagelijkse bezigheden minder goed kan uitvoeren. Wanneer overspanning een half jaar of meer aanhoudt, en dan voornamelijk de vermoeidheid en het uitgeputte gevoel, dan noemen we dat een burn out.

Ik heb een burn out, hoe nu verder?

Een burn out is iets dat niet zomaar over gaat. Om hiervan te herstellen is een actieve aanpak noodzakelijk. Bij een groot deel van de gevallen is professionele hulp noodzakelijk om de problemen op te pakken, bij alle gevallen van een burn out kunt u er baat bij hebben om contact te zoeken met een burn out psycholoog. Als u benieuwd bent naar de manier dat een professional kan helpen bij een burn out, kunt u veel kennis opdoen via het internet. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Denkpro (psycholoog in Gouda). Op deze pagina staat beschreven hoe er geholpen kan worden bij het vechten tegen de burn out.

Ik wil weer gaan werken na een burn out.

Het kan vaak maanden duren, of zelfs langer, om weer aan het werk te kunnen na een burn out. En als je het idee hebt om weer te gaan beginnen, is het heel belangrijk dat dit op de juiste manier in zijn werking gaat. Belangrijk is hiervoor de communicatie tussen u, uw huisarts, uw bedrijfsarts en de werkgever. Zorg hierbij voor structuur en bespreek vooraf werktijden, pauzes en welke werkzaamheden u gaat verrichten. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden is het belangrijk dat u perfectionisme vermijdt en niet te veel dingen tegelijk gaat doen. Wanneer u merkt dat u toch terug valt in het oude ritme of gevoel geef dan duidelijk uw grenzen aan.

Related posts

Leave a Comment