Mens en gezondheid 

Stoppen met drinken: enkele vragen beantwoordt

Wil je graag stoppen met drinken, maar weet je niet zo goed of wat? In deze blog beantwoorden we enkele vragen die je op weg kunnen helpen. En wil je het gelijk goed aanpakken: breng dan alvast een bezoekje aan https://www.connection-sggz.nl/.

Als je bent behandeld voor een alcoholverslaving, betekent dat dan dat je nooit meer mag drinken?

Verslaving is een fysieke en mentale ziekte, waarbij het langdurige gebruik van het middel waar men aan verslaafd is, invloed heeft op de hersenen. Je hersenen veranderen door de verslaving, en zullen, zelfs na de behandeling, gevoelig blijven voor het middel van de verslaving. Het wordt daarom sterk aangeraden om het middel, alcohol in dit geval (maar ook andere middelen), dan ook niet meer te nuttigen, om een eventuele terugval te voorkomen.

Ik ben gevoelig voor verslavingen, houdt dat dan in dat ik alcohol links moet laten liggen?

Wanneer je gevoelig bent voor verslavingen, wordt het inderdaad aangeraden om alcohol, maar ook andere middelen, helemaal niet te gebruiken. Mocht je dat extreem vinden, dan kun je er, bewust, voor kiezen om af en toe wat te gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat je er samen met mensen uit je omgeving op let dat je niet de controle verliest. Mocht dit namelijk dreigen te gebeuren, dan kun jij of je iemand uit je omgeving direct hulp inschakelen. Ook zou je extra aandacht kunnen besteden aan zaken als je mentale welzijn, je sociale leven en je zingeving, zodat de kans op een verslaving minder wordt.

Hoe voorkom je een terugval na behandeling?

Een terugval is te voorkomen door tijdens je herstel goede verbindingen en relaties aan te gaan met mensen uit je behandeltraject en mensen die goed voor jou zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om het aangeleerde gedrag, dat tijdens je behandeling uitvoerig is besproken en geoefend, voort te zetten. Op die manier train je je hersenen en vervang je de ‘slechte’ dingen die je hersenen geleerd hebben van de alcohol voor ‘goede’ dingen. Tijdens de behandeling heb je ook inzicht verkregen in wat jouw risico’s zijn op een terugval, waardoor je dus op tijd aan de bel kan trekken, mocht een van deze risico’s plaatsvinden.

Maakt de sterkte van het alcohol uit voor de grootte van de kans op een verslaving?

Nee. Of je nu vaak sterke drank drinkt of veel biertjes achteroverslaat, heeft geen invloed op de verslaving. Als de verslaving er eenmaal is, is de verslaving er. Wel is het zo dat veel mensen eerst van alles geprobeerd hebben om te stoppen met drinken voordat ze professionele hulp gaan zoeken, waardoor de verslaving zich vaak al verder ontwikkeld heeft. Dus denk je dat je verslaafd bent, schroom dan niet om hulp te zoeken.

Related posts

Leave a Comment