autismeMens en gezondheid 

Kenmerken van iemand met autisme

Autisme, er is al veel over gesproken en geschreven in de afgelopen jaren. Wellicht ben je pas net bekend met dit onderwerp en wil je er meer over weten. In deze blog gaan we in op de kenmerken van autisme. Wat is autisme precies en hoe weet je of je zelf (een vorm) van autisme hebt? 

Wat is autisme?
Autisme is eigenlijk een afwijking in de hersenen. Bij iemand die autisme heeft, zijn de hersenen anders aangelegd. Autisme is dus aangeboren. Waardoor het precies ontstaat is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat autisme ontstaat door een combinatie van omgevingsfactoren. Ook erfelijke aanleg speelt een rol bij autisme. Zo is de kans om autisme groter als er iemand in het gezin is die ook autisme heeft (denk bijvoorbeeld aan een broer of zus). Autisme is niet iets wat aangeleerd is (wat ook wel eens gedacht wordt). 

Hoe herken je autisme? 

Voor autisme is er geen biomarker. Het kan dus niet getest worden middels bloedonderzoek of middels DNA-onderzoek. Autisme moet daarom gediagnosticeerd worden door een psychiater of een gz-psycholoog. Autisme onderzoek nodig? Schakel Psyon in. Doordat autisme op verschillende manieren tot uiting kan komen, is het soms moeilijk om vast te stellen of iemand wel of niet autisme heeft. Wel zijn er meerdere kenmerken die vaak in verband kunnen worden gebracht met autisme. 

Bijvoorbeeld wanneer: 

  • Iemand moeite heeft met onverwachte veranderingen 
  • Iemand erg loyaal is 
  • Moeite heeft met het bewaren van overzicht
  • Perfectionistisch is 
  • Een talent heeft voor specialisatie 
  • Goed is in analyseren 

Zo zijn er nog meer kenmerken. Twijfel je of je autisme hebt? Laat het dan zeker onderzoeken! 

Related posts

Leave a Comment